Pleidooi voor Joe Biden

De laatste tijd hoor en lees ik van verschillende mensen variaties op hetzelfde sentiment: waarom Joe Biden? Hebben de Democraten dan écht niemand anders die de kar kan trekken? Wat een armoe! Die oude vent, dat is toch treurig?

Nou, lieve lezers, gun mij alstublieft de gelegenheid om hier een ander geluid tegenover te zetten. President Joe Biden heeft de afgelopen vier jaar (inclusief de vorige campagne) laten zien waarom juist hij de kar moet trekken! Hij versloeg de concurrentie binnen zijn partij zonder kwaad bloed te zetten, won de nominatie door een breed draagvlak te creëren en voerde een doelgerichte en effectieve campagne tegen Donald Trump. Biden won uiteindelijk met 7 miljoen stemmen meer (81 miljoen stemmen, een recordaantal). Hij herstelde het moreel gezag van Amerika en stelde een divers en ervaren kabinet samen om het land tijdens een pandemie in rustiger vaarwater te krijgen. In de afgelopen drie jaar heeft zijn regering ontzettend veel bereikt met vooruitstrevend en doortastend beleid.

Ja, hij is 81! Het feit dat dit punt zo vaak naar voren komt, zegt volgens mij iets over de effectiviteit van Biden en zijn regering. Los van de leeftijd van Biden, hoor ik namelijk nagenoeg geen inhoudelijke argumenten tegen zijn herverkiezing. Vergelijk dat met Trump, die maar vier jaar scheelt met Biden: er is zo’n waslijst aan inhoudelijke bezwaren dat zijn leeftijd niet eens aan bod komt. Gezien zijn successen zie ik geen enkele reden voor de Democraten om met iemand anders dan Joe Biden de verkiezingen in te gaan. Natuurlijk zijn er ook in deze campagne weer genoeg uitdagingen, maar graag wil ik een kort pleidooi houden voor de zittende president van de Verenigde Staten van Amerika.

Ervaring en resultaat

Na een lange carrière (36 jaar in de Senaat, 8 jaar vicepresident onder Obama) en een leven vol persoonlijke tragedies (hier een eerder verhaal van mij over Biden), begon Joe Biden in januari 2021 aan zijn presidentschap. Zijn komst bracht de rust in het Witte Huis terug en herstelde het internationale vertrouwen in de Verenigde Staten (link). Door de coronapandemie en het chaotische en schadelijke beleid van Trump, was er flink wat werk aan de winkel. Sindsdien heeft zijn regering een bewonderenswaardige lijst resultaten geboekt. Een korte greep hieruit:

  • Biden kreeg een coronasteunpakket van 1600 miljard euro door het congres.
  • De regering heeft een enorme investering gedaan in infrastructuur.
  • Een verwachte recessie is afgewend en de economie groeit. (Het economisch beleid, ‘from the middle out and bottom up’ i.p.v. ‘trickle down’ wordt nu Bidenomics genoemd.)
  • De Inflation Reduction Act, inclusief een recordinvestering in het klimaat, is een succes. (link)
  • De oorlog in Afghanistan is beëindigd.
  • Biden nomineerde succesvol de eerste zwarte vrouw in de Supreme Court: Ketanji Brown Jackson.
  • Biden zet zich in voor de LGBTQ+ gemeenschap en heeft diverse beschermingen gerealiseerd. (link)
  • Biden tekende de eerste (betekenisvolle) nieuwe wapenwet in 30 jaar.

De prestaties van Biden krijgen lof vanuit verschillende hoeken. Biden gebruikt zijn ervaring in de Senaat en zet zijn verbindende talenten om in doeltreffend beleid. Zijn regering heeft hierdoor in één termijn, vergeleken met andere presidenten, opmerkelijk veel concrete successen geboekt. Historicus en hoogleraar Heather Cox Richardson:

 “The other thing about Biden is his extraordinary skill at dealmaking has made this domestic administration the most effective since at least the Great Society and probably the New Deal. You think about the fact that Trump could never get infrastructure through Congress, even though everybody wanted it.”

Campagne

Ondanks al deze resultaten, heeft de regering richting de verkiezingen nog voldoende uitdagingen. Veel Amerikanen denken nog niet positief over de economie. De prijzen zijn nog steeds hoog en ze voelen de groei zelf onvoldoende – al stijgt het vertrouwen en optimisme onder consumenten de afgelopen maanden wel. Aan Biden en zijn regering de taak om dit vertrouwen verder te stimuleren, want de economie blijft een cruciaal onderwerp in presidentsverkiezingen. Een andere uitdaging is de verschrikkelijke situatie in Gaza. Al 75 jaar steunt elke Amerikaanse president Israël, maar de druk op Biden om meer te doen om de oorlog te beëindigen neemt toe. De steun voor Israël onder kiezers daalt en geregeld zijn er pro-Palestijnse protesten in Washington. Biden en Blinken (minister Buitenlandse Zaken) raken flink gefrustreerd over Netanyahu, berichtte Axios deze week. Radicale acties zullen echter niet snel volgen, gezien de historische band tussen de twee landen.

Democraten zullen ook het klimaat en abortus benadrukken dit jaar, vooral sinds de bescherming van het recht op abortus in 2022 door de Supreme Court werd geschrapt. Omdat de tegenstander van Biden momenteel wederom Donald Trump lijkt te worden, is een ander belangrijk onderwerp deze campagne de bestorming van het Capitool (of in de volksmond: January 6), en overstijgend de bescherming van de democratie. Bij de eerste speech van Biden, een vurige aftrap van dit verkiezingsjaar bij het historische Valley Forge, waarschuwde hij voor de gevolgen van een terugkeer van Trump: “Trump’s assault on democracy isn’t just part of his past. It’s what he’s promising for the future.” De komende maanden zullen we zien of Trump alle aanklachten en rechtszaken overleeft en we inderdaad een herhaling van de campagne van 2020 krijgen.

Juist Joe Biden

Tijdens een presidentscampagne heeft de zittende president historisch altijd een voordeel: als er geen recessie is, wordt een president bijna altijd herkozen (link). Natuurlijk kan Biden verliezen, maar het zou voor de Democraten onzinnig en risicovol zijn om een (relatief) nieuw gezicht naar voren te schuiven. Joe Biden heeft eerder gewonnen van Trump en ik hoop dat hij dit nogmaals kan doen. Na winst zou het beleid weer voor vier jaar zijn veiliggesteld. Mocht Biden het einde van zijn tweede termijn niet redden, dan kan Kamala Harris het roer prima overnemen. Ze zou dan de eerste vrouwelijke president worden, na al de eerste vrouwelijke vicepresident te zijn. Als vicepresident is het altijd lastig om goed uit de verf te komen, maar Harris heeft als openbaar aanklager en senator in het verleden bewezen daadkrachtig en pragmatisch op te kunnen treden.

Het is dan ook te verwachten dat Kamala Harris na het Biden-tijdperk, dat hopelijk nog jaren duurt, één van de prominente Democratische presidentskandidaten in 2028 zal zijn. Andere mogelijke kandidaten zijn onder andere Pete Buttigieg (nu minister van Transport onder Biden) en Gavin Newsom, de gouverneur van California. Er is heus een toekomst voor jongere Democraten, maar op dit moment is het in mijn ogen júíst Joe Biden die de kar moet trekken. Hij zal Amerika moeten beschermen voor het gevaar van Trump, zijn eigen successen moeten voortzetten en belichten, en een moreel appel moeten doen op de kiezers om de democratie te waarborgen. Ik heb vertrouwen in Joe Biden en al zijn 81 jaren ervaring en dienst!

____________________________

Bronnen / aanvullende informatie:

Geef een reactie